Home  ::  Priče  ::  Romski edukativni centar

Romski edukativni centar

Romski edukativni centar

Požarevac | 25. 11. 2009

Pokretač priče: ANEM

Tema: Obrazovanje i zapošljavanje

U Požarevcu od početka leta radi Romski edukativni centar koji ima za cilj da podstakne integraciju Roma u lokalnu zajednicu. Pored kurseva opismenjavanja i programa obrazovanja dece i odraslih, Centar pomaže Romima da dođu do posla i pribave dokumenta. Romski edukativni centar je otvoren i za druge kojima je potrebna ova vrsta pomoći, naročito starije nezaposlene žene iako nisu romske nacionalnosti.

Jasminka Stevanović ima 47 godina, po struci je akušerski tehničar, ali nikada nije radila u zdravstvu. Kada je izgubila posao, iako nije Romkinja, obratila se Romskom edukativnom centru za pomoć i tako je dobila posao. Od 2007. godine je angažovana u zdravstvenoj službi Udruženja Roma i pruža asistenciju geronto domaćicama.

U Požarevcu od sredine godine funkcioniše Romski edukativni centar čiji je osnovni cilj realizacija programa obrazovanja dece i omladine, pružanje pomoći stanovništvu za zapošljavanje i pribavljanje dokumentacije.

Nosilac Centra je Udruženje Roma braničevskog okruga koji u poslednjih nekoliko godina na teritoriji Požarevca i okolnih gradova sprovodi projekte o poboljšanju kvaliteta života romskog stanovništva. Sekretarka udruženja Saša Tomić kaže da su u Centru objedinjene aktivnosti koje su se predhodnih godina realizovale po kancelarijama i raznim privatnim kućama.

- „Do sada nije postojala ustanova na jednom mestu gde su Romi iz braničevskog okruga mogli da nađu neki oslonac i putokaz za poboljšanje svog ionako teškog života" - navodi sekretarka udruženja.

Udruženje Roma ostvaruje tesnu saradnju sa lokalnom samoupravom i resornim ministarstvima. Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj je podržalo preko raznih projekata javnih radova pripadnike romske nacionalnosti.

Sekretarka Udruženja Roma braničevskog okruga kaže da je jedan od takvih projekata javnih radova i projekat za pomoć i negu u kući starih lica koji traje već dve godine, a Romski edukativni centar je u proteklom periodu učestvovao i u akciji upisa romske dece u srednje škole, a u najavi je i nekoliko projekata koji se tiču obrazovanja odraslih.

- „U planu su projekti, ali čekamo finansijski povoljniju situaciju imamo salu koja čeka da se opremi kompjuterskom opremom da krenemo sa kursevima za decu, žene i muškarce, odnosno kome god je potrebno. Za žene planiramo šnajderski, kozmetičarski i frizerski kurs, kao i kursevi opismenjavanja" - navodi Tomićeva.  

Poslušajte prilog sa lica mesta...
audio

Komentari

pošalji komentar

Najnovije priče

TV - Senta  |  18. 05. 2012

Klub "Modžo"

Klub Modžo u Senti kao "duhovni hram" za mlade različitih nacionalnosti ... [detaljnije

TV - Beograd  |  17. 05. 2012

Kineska kuhinja

Hranom do drugih kultura ... [detaljnije

TV - Belo Blato  |  16. 05. 2012

Beloblatski jezik

Belo Blato kao selo sa neobičnom mešavinom jezika, običaja i tradicija ... [detaljnije

TV - Majdanpek, Crnajka  |  15. 05. 2012

Seoski turizam

Seoski turizam kao dobar način da ljudi upoznaju druge nacionalnosti i običaje ... [detaljnije

Imaš neku priču?

Pokreni priču